Kuchnia Japońska

Znacie jakieś fajne sprawdzone przepisy z kuchni japońskiej.

Komentarz

  • Pierwsze co przychodzi mi do głowy to sushi :)
  • salatka z kurczaka w sezamie bardzo dobra. Ostatnio robiłam:) w necie jest wiele przepisów
  • Surowa ryba najlepsza:D
  • Raz robiłem mochi gdzie w przepisie było iż nie potrzeba mąki ryżowej tylko wystarczy rozgotowany ryż, serdecznie odradzam jeśli ktoś natrafi na taki przepis do mochi.
  • nigdy nie jadłam. Chyba się skuszę :)
  • Jest to zaliczane do słodyczy, lecz wiem że nie każdemu przypada to do gustu. Jeśli będziesz gdzieś kupować to polecam sprawdzić ich gumowatość, świeże powinny być bardzo mięciutkie i nawet trochę ciągnące się.
  • Gyoza japońskie pierożki polecam jak chce cię mogę podać
    przepis
  • dawaj:)
  • ciasto na 40 placków:

    2 szklanki mąki¼
    łyżeczki soli½
    szklanki wrzątku
    farsz:
    3 kubki posiekanej kapusty pekińskiej (tylko miękkie części liści)
    ½ łyżeczki soli
    300 g zmielonej wieprzowiny
    ½ łyżki świeżo startego imbiru
    2-3 ząbki czosnku, posiekane
    1 łyżka posiekanego szczypiorku (tylko zielone części)
    2 łyżeczki ciemnej pasty miso (aka miso)
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli
    ¼ łyżeczki cukru

    do smażenia pierożków:

    1 łyżka oleju sezamowego
    ½ szklanki wody

    sos do maczania:

    6 łyżeczek sosu sojowego
    3 łyżeczki octu ryżowego

    przygotowanie:

    Przygotuj ciasto na placki: do dużej miski wsyp mąkę i sól. Pomału, partiami dodawaj wrzątek używając pałeczek do mieszania. Mieszaj aż uzyskasz kulę z ciasta. Jeżeli będzie za suche, dodaj jeszcze odrobinę wody. Przykryj ciasto wilgotną szmatką i odstaw na godzinę.

    Na posypanej mąką powierzchni ugniataj ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Uformuj ciasto w długi wałek i potnij na 40 cylindrów posypując je mąką żeby się później nie przyklejały do powierzchni. Używaj ostrego noża żeby cylindry były okrągłe inaczej będzie trudno je rozwałkować na pożądany kształt.

    Rozwałkuj każdy kawałek na okrągło (brzegi trochę cieniej niż środek), posypując mąką. Używając okrągłej foremki o średnicy 8 cm powycinaj kółka.

    Teraz łatwiejsza część – przygotowanie farszu. W dużej misce posyp kapustę solą i odstaw na 10 minut. Używając rąk wyciśnij z kapusty nadmiar wody. Dodaj wieprzowinę, imbir, czosnek, szczypiorek, miso, olej sezamowy, chili i cukier. Wymieszaj wszystko rękoma i ugnieć kulę. Kilka razy uderz nią w dno miski co zmiękczy mięso i sprawi że będzie się dobrze kleiło.

    W małej miseczce przygotuj sobie odrobinę zimnej wody do klejenia pierożków. Na placku umieść małą porcje farszu, brzeg posmaruj zimną wodą, złóż placka na pół, przyciśnij brzegi i zrób zakładki jak pokazano na zdjęciach. Ulep w ten sposób wszystkie pierogi.

    Na dużej patelni ze szczelną pokrywką podgrzej 1 łyżeczkę oleju sezamowego na średnio-dużym ogniu. Ułóż bokiem na patelni tyle pierogów ile się zmieści (tylko jedna strona jest podsmażana). Smaż pierożki przez 3 minuty albo aż ta jedna strona się zabrązowi i stanie się chrupiąca.

    Powoli (może pryskać) wlej ¼ szklanki wody na patelnię. Kiedy przestanie pryskać, dodaj ½ łyżeczki oleju sezamowego (wlewaj po brzegu patelni). Przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.

    Steamuj pierożki około 2 minuty (ciasto powinno zrobić się lekko przezroczyste a mięso sprawdzone widelcem twardawe). Podnieś przykrywkę i lekko zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wyparuje cała woda i zostanie sam olej (około 2 minuty). Kiedy usłyszysz syczenie, potrząśnij patelnią, pierożki powinny się ślizgać po powierzchni. Jeżeli się kleją do powierzchni, usuń patelnie z ognia na chwilę i przykryj przykrywką.

    Podawaj pierożki z sosem do maczania.
    Życzę smacznego
  • opis aż kusi ale muszę znaleźć na niego czas:)
  • Nawet dużo czasu nie potrzeba by zrobić te pierożki lecz za pierwszym razem robiłem je z 3 godziny.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.