Prace Daisetsu
Tyle już lat minęło, że aż trudno w to uwierzyć. Mimo wszystko cieszę się, że dalej trwam w tym co robię i jeszcze mi się to nie znudziło
.
Ogólnie wykonuję trzy rodzaje prac, z których najliczniejsze są kolorowe wykonywane za pomocą GIMP-a. Nie posiadam niestety tabletu, więc wszystko rysuję ręcznie na kartce, a potem po zeskanowaniu myszą przy wykorzystaniu wielu dostępnych w programie funkcji. Oto i część moich rysunków:
Kolorowe:

Wykonane za pomocą rastrów [efekt ten można otrzymać, przy wykorzystaniu opcji "wydruk gazetowy" przy zastosowaniu skali odcieni szarości]:

Tradycyjne szkice [przy często podwyższonym kontraście w GIMP-ie]:

Mix [czyli tradycyjny szkic z dodatkowymi cyfrowymi efektami - planuję jeszcze rozwinąć tą gałąź :P]:

Wykonywanie prac za pomocą rastrów jest bardzo pomocne jako ćwiczenie robienia czarno-białych stron w mangach. Obecnie na moim koncie na DA znaleźć można dwie moje kilkunastostronicowe mangi - w przyszłości z pewnością trochę się ich nagromadzi :P.
Ogólnie nie uważam poziomu swoich rysunków za szczególnie wysoki, więc będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady
.

Ogólnie wykonuję trzy rodzaje prac, z których najliczniejsze są kolorowe wykonywane za pomocą GIMP-a. Nie posiadam niestety tabletu, więc wszystko rysuję ręcznie na kartce, a potem po zeskanowaniu myszą przy wykorzystaniu wielu dostępnych w programie funkcji. Oto i część moich rysunków:
Kolorowe:

Wykonane za pomocą rastrów [efekt ten można otrzymać, przy wykorzystaniu opcji "wydruk gazetowy" przy zastosowaniu skali odcieni szarości]:

Tradycyjne szkice [przy często podwyższonym kontraście w GIMP-ie]:

Mix [czyli tradycyjny szkic z dodatkowymi cyfrowymi efektami - planuję jeszcze rozwinąć tą gałąź :P]:

Wykonywanie prac za pomocą rastrów jest bardzo pomocne jako ćwiczenie robienia czarno-białych stron w mangach. Obecnie na moim koncie na DA znaleźć można dwie moje kilkunastostronicowe mangi - w przyszłości z pewnością trochę się ich nagromadzi :P.
Ogólnie nie uważam poziomu swoich rysunków za szczególnie wysoki, więc będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Podziwiam, ze chce ci się robić te prace myszką. Mi się z tabletem nawet nie chce.
Ogólnie popracowałabym nad ubraniami, która w ogóle nie mają żadnej tekstury i nie widać jaki to dokładnie materiał. Gniotki też nie zawsze mówią jaki on może być o3o Niemniej jednaj mi się tak strasznie podoba- taki typowo mangowy styl ^^
Fajnie widzieć ponownie powiew twojej moe-kreski. Rastry wychodzą ci całkiem dobrze ^^
Jeśli chodzi o Twoje rysunki to masz bardzo ładną kreskę, taką typowo mangową, bez udziwnień i ma to swój urok
A propos prac pokolorowanych mam sugestię, abyś spróbował kolorować cel shadingowo. Możesz zaznaczać cienie jakimś lassem (o ile jest coś takiego w gimpie), a potem wypełniać jakimś delikatnie zmieniającym się gradientem. Ale to tylko sugestia, bo może Tobie prace wykonane w taki sposób się nie podobają
Czekam na następne prace
*tak, możecie bić i kiedyś mnie zjechać albo coś*
Poza tym jednak bardzo lubię np. te rastrowe rzeczy, uwielbiam w ogóle klimat mangi.
A teraz do rzeczy:
Dawno, dawno temu kiedy jeszcze byłem w gimnazjum, był taki program o nazwie "Baltie". Chodziło się w nim takim czarodziejem, który tworzył różne domy itp. Ogólnie program ten opierał się na nauce podstaw programowania. Nie wiem, czy jeszcze dzisiaj jest używany.
Mieliście kiedyś z nim styczność?
Jeśli chodzi o rysunek to najbardziej podoba mi się czarodziej - aż wyskakuje z obrazka na pierwszy plan, w jaki programie to zrobiłeś, gimp?
Tak, jak zwykle dalej robię wszystko w GIMP-ie.
I jeszcze powiedz mi jedno- trudno kolorować w gimpie przy pomocy samej myszki?
Ogólnie malowanie jest bardziej intuicyjne na tablecie, tabletem zapewne uwiniesz szybciej niż myszką - ale mogę się mylić
Pewnie masz rację. Ale prawdopodobnie i tak spróbuję kolorować myszką. A już na pewno popróbuję pobawić się kontrastami.
Tym razem fanart z Touhou. Muszę przyznać, że jest to jeden z rysunków, nad którym siedziałem trochę dłużej - szczególnie jeśli chodzi o tło.
To już któryś z kolei kot :P. Tym razem zrobiony ołówkami. Po zeskanowaniu powiększyłem kontrast i dodałem trochę koloru. Edytowanie prac w GIMP-ie zrobionych tradycyjnie robię od dosyć niedawna - ciekawie to czasem wychodzi.
Wybaczcie, że nic ostatnimi czasy nie wrzucam. Aktualnie pracuję nad zgłoszeniem na konkurs Silent Manga Round 6 i z 18 zaplanowanych stron mam już 8. Jak znowu nic nie wygram tak jak to miało miejsce w pozostałych edycjach, to moje zgłoszenie zamieszczę na stronach typu DA. Ogólnie idzie mi to strasznie wolno, ale proszę o wyrozumiałość.
I dzięki jeszcze raz, że pamiętacie. Postaram się coś machnąć pomiędzy robieniem stron, żeby nie było, że zapomniałem. Wybaczcie :P.
Powodzenia i trzymamy kciuki